Руският президент Владимир Путин днес  заяви, че украинският президент Володимир

...
Руският президент Владимир Путин днес  заяви, че украинският президент Володимир
Коментари Харесай

Путин: Зеленски няма легитимност след изтичане на мандата му

Руският президент Владимир Путин през днешния ден  заяви, че украинският президент Володимир Зеленски няма легитимност след приключването на петгодишния му мандат и това ще сътвори правна спънка, в случай че Русия и Украйна възобновят мирните договаряния, съобщи Ройтерс.

Украйна към момента е във военно състояние през третата година от пълномащабното навлизане на Русия, Зеленски не е бил изправен пред избори, макар че петгодишният му мандат изтече тази седмица - нещо, което той и съдружниците на Украйна считат за вярно решение по време на война.

Путин е подготвен да да спре войната в Украйна с контрактувано преустановяване на огъня, което признава сегашните линии на бойното поле, заяви през днешния ден Ройтерс, цитирайки четири съветски източника, само че е подготвен да продължи да се бие, в случай че Киев и Западът не реагират.

Но на телевизионна конференция по време на посещаване в Беларус, Путин съобщи, че статутът на Зеленски е спорен.

" Но с кого да преговаряме? Това не е празен въпрос... Разбира се, ние осъзнаваме, че легитимността на настоящия държавен глава е завършила ", сподели той.

Путин съобщи, че Западът ще употребява конференцията за войната, проведена от Швейцария, която ще се организира идващия месец, с цел да поддържа легитимността на Зеленски, само че това са " PR стъпки " без правно значение.

Руският президент уточни, че мирът би трябвало да се реализира посредством здрав разсъдък, а не с ултиматуми. Той би трябвало да се основава на проектодокументи, които са били създадени сред двете страни в първите седмици на войната, и на " днешните действителности на място " - отпратка към обстоятелството, че Русия управлява близо 20% от територията на Украйна.

" Ако се стигне до такава степен, ще би трябвало, несъмнено, да разберем с кого би трябвало и можем да работим, с цел да стигнем до сключване на правно обвързващи документи. И тогава би трябвало да сме изцяло сигурни, че работим с законни (украински) управляващи ", сподели Путин.

Коментарите на Путин евентуално ще бъдат възприети от Украйна и западните ѝ съдружници като следващото доказателство, че той няма действителни желание да стартира мирни договаряния, макар че постоянно декларира желанието си да договаря, разяснява Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР